Саопштење за јавност Кластера “Уједињени за квалитет”

У петак, 27. октобра 2023. године, на РТС, гостовао је господин Ненад Вујовић, помоћник министарке пољопривреде и начелник Одељења пољопривредне инспекције за безбедност хране биљног порекла.

Драго нам је што је господин Ненад Вујовић изразио спремност да добијене резултате о неисправности вина и ракија узима у обзир у процени ризика контрола хране на тржишту, али нам је потребна далеко снажнија подршка, те морамо да регаујемо пошто сви други произвођачи ћуте из нама сумњивих разлога, не мислећи на своје потрошаче.

Подсећамо јавност да Закон о вину:
-у члану 3, став 2, наводи да је забрањено да се у производним погонима употребљава шећер, ракија, етанол и друга средства и материје, којима се може повећати количина и мењати прописани природни састојци шире и вина. На основу тога је јасно да се у вино не смеју додавати вода и алкохол.
-у члану 5, став 1, алинеја 4, наводи да је вино пољопривредно-прехрамбени производ, добијен потпуном или делимичном алкохолном ферментацијом свежег грожђа, кљука или шире од грожђа винских сорти винове лозе. И овај члан апсолутно елиминише могућност додавања воде или алкохола у вино, као и називање таквих производа вином.

Јако важно је напоменути да се не може говорити да је вино безбедно, када ту вина нема, јер у смислу закона, производ коме се додају вода или алкохол, НИЈЕ ВИНО. Може се декларисати као некакав раствор вина, воде и алкохола, али као вино НИКАКО, јер то није вино. ”Вино” које је пало на анализама не може бити ”безбедно”, јер вина нема, пошто производ који се назива вином, у смислу закона вино сигурно није, а шта је, нама није познато (евентуално можда може бити слабо алкохолно пиће на бази вина).

Изјаве да смо законску регулативу усагласили са светским захтевима и нормама, те да имамо одличну мрежу лабораторија које то могу да испрате нису релевантне. Наведена тврдња није тачна, јер не постоји никаква мрежа лабораторија у Србији која може да утврди наведене преварне радње у производњи вина, па ни меда. Метода коју је покрет потрошача изабрао, једина је акредитована метода у Србији која може да открије ботаничко порекло алкохола од свих врста шећера од којих се алкохол добија, а колико је нама познато, то је и буквално једина метода на свету која може да открије додату воду у вину или ракији. Такође, колико знамо, ово је први пут да су у Србији одрађене анализе на аутентичност вина. Да постоји мрежа лабораторија за ове преварне радње, ово не би била прва таква анализа, зар не?

Прошло је више од 7 дана од како смо упутили молбу министарки пољопривреде да се састанемо и пробамо да нађемо решење за ове преварне радње у производњи вина, ракије и меда и овим путем поново апелујемо на организацију састанка. Надамо се, да ћемо заједно са министарком организовати састанак што је пре могуће, како бисмо заједно радили на решавању ових озбиљних проблема. Заједничким снагама можемо да обезбедимо бољу будућност пољопривредних произвођача, потрошача и целокупне прехрамбене индустрије у Републици Србији.

Знамо да је у претходном периоду било неспоразума, верујемо зато што разговарамо преко медија а не на званичним састанцима, али наше намере су апсолутно часне и сигурни смо да Ви то већ знате. Нама је држава Србија на срцу и не желимо да јој наносимо било какву штету, али више се једноставно не може трпети нелојална конкуренција. Поштени пољопривредни произвођачи ни физички ни финансијски више не могу да издрже овако велики притисак нелојалне конкуренције.

Подсетићемо Вас да због наведених преварних радњи у производњи хране и пића, прве процене говоре да држава само на акцизама губи око 400 милиона евра сваке године, а како по том, тако и по свим другим основама, и до милијарду евра годишње. Подсетићемо Вас и колико ова држава улаже напора да се изгради што више аутопутева који су један од битних предуслова привредног развоја, а само на спречавању превара у наведена три сектора, сваких 10 година могли бисмо да имамо преко 500 км нових аутопутева.

Унапред се захваљујемо на разумевању и спремности да се позабавите овом важном темом.

С поштовањем,


Екон. Иван Станковић,
Председник Кластера „УЈЕДИЊЕНИ ЗА КВАЛИТЕТ“
мejл адреса: ujedinjenizakvalitet@gmail.com
Контакт: +381698433276

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *